
Bruksizm Nedir
Bruksizm, normal çiğneme hareketlerinin bir parçası olmayan dişlerin gıcırdaması veya sıkılmasıdır. Dişlerin aşınmasına neden olabilir hatta dişlere ve çene eklemlerine zarar verebilir. Bruksizm uyurken ortaya çıkabilir. Uyku sırasında diş gıcırdatırken kişinin bu hareketler üzerinde bilinçli bir kontrolü yoktur. Birçok insan, partneri söylemedikçe veya semptomlar ortaya çıkmadıkça, uyurken dişlerini gıcırdattığının farkında olmayabilir.

Bruksizme Neden Olan Sebepler
Diş gıcırdatma nedenleri hem fiziksel hem de psikolojik stresörlerle ilişkilendirilmiştir.
- Stres ve kaygı
- Alkol
- Sigara kullanımı
- Kafein
- Horlama
- Uyku Apnesi
- Antidepresanlar,
- Antipsikotikler,
Diş gıcırdatmanın kaynağı duygusal ise bu sorunlarla baş etmek önemlidir. Bu konuyla ilgili olarak yardım almak bruksizm problemini de ortadan kaldıracaktır.

Bruksizmin Belirtileri Nelerdir
Diş gıcırdatma belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
- Kırık, yontulmuş dişler.
- Sıkıcı bir baş ağrısı, çene ve/veya kulak ağrısı.
- Özellikle sabahları uyandıktan sonra ağrıyan dişler ve yüzde ve şakaklarda sertlik.
- Yemek yerken çenede ağrı
- Dişlerde hassasiyet.
- Dolgularda çatlama veya kırılma.
- Temporomandibular bozukluklar
Bu belirtilerden bazılarını yaşıyorsanız, muayene olmak için bir diş hekimine danışmak en iyisidir.
Bruksizm Tedavisi için Hangi Yöntemler Kullanılabilir?
1. Sorunları Çözüme Ulaştırın.
Bruksizm tedavisinde ilk adımlardan biri, tetikleyici sorunu öğrenmek ve ortadan kaldırmaktır. Bu nedenle mümkün olduğunca bruksizme neden olabilecek risk faktörlerinden kaçınılmalıdır.
2. Yıpranan/Hasar Gören Dişlerinizi Onarın.
Hasar görmüş veya yıpranmış diş yapısını onarmak için diş dolguları veya kuronlar gerekebilir. Şiddetli diş aşınması dişlerin görünümünü ve gülümsemeyi etkileyebilir. İlerleyen safhalarda, ağır hasar görmüş dişlerin çekilmesi gerekebilir.
3. Dişlerinizi Koruyun!
Dişlerini sıkan veya gıcırdatan kişiler için, diş hekimi hastaya uyku sırasında bruksizm’in etkilerinden koruyan kas ve çene ekleminden kaynaklanan rahatsızlıkların giderilmesi için şeffaf plak(splint) önerebilir.
4. Bruksizm Botoks
Masseter kasına az miktarda kullanılacak olan botolinium toksini ile kaslar zayıflatılır ve hastanın uyku sırasında diş sıkmasının önüne geçilmiş olur. Ancak tedavi tek seferde bitmeyecektir. Belirli aralıklarla hekiminize rutin kontrollere gitmeli ve 6 ayda bir olacak şekilde bruksizm botoksu tekrar yaptırmanız gerekecektir.
5. Şeffaf Plak (Splintler)
Oklüzal splintler, gece plağı veya şeffaf plak olarak adlandırılır. Şeffaf plak, üst veya alt dişlerin üzerine oturan sert plastikten yapılır, ancak dişlerin sadece bir kısmını kaplar, diş etlerini kaplamaz. Bir spor ağız koruyucusundan farklıdır.
Her splint, bir diş hekimi tarafından kişinin ihtiyaçlarına göre özel olarak yapılır.
Şeffaf plak, dişleri istem dışı gıcırdatma veya sıkma nedeniyle oluşan aşınma ve hasarlardan korumaya yardımcı olur. Çene eklemlerinin yanı sıra çevredeki yüz ve ağız kaslarındaki stresi ve gerginliği gidermeye de yardımcı olur.
Oklüzal bir splintiniz varsa, işe yarayıp yaramadığından emin olmak için diş hekimi için rutin diş muayenelerine götürdüğünüzden emin olun.
Sizi Arayalım
Formu doldurun hangi diş tedavisiyle ilgili bilgi almak isterseniz, sizleri arayak bilgilendirme yapalım.
- Mail Adresimiz info@veradenhospital.com
- Hemen Ara 0212 628 44 88