fbpx

Diş Eti Hastalıkları

Periodontal hastalıklar esas olarak dişleri çevreleyen ve destekleyen diş eti ve kemiğin enfeksiyon ve iltihaplanmasının bir sonucudur. Diş eti iltihabı adı verilen erken evresinde diş etleri şişebilir, kırmızılaşabilir ve kanayabilir. Periodontitis adı verilen daha ciddi formunda diş etleri dişten çekilebilir, kemik kaybedilebilir ve dişler sallanmaya başlayabilir hatta düşebilir. Periodontal hastalık çoğunlukla erişkinlerde görülür. Periodontal hastalık ve diş çürüğü, diş sağlığı için en büyük iki tehdittir.

image

Aşağıdakiler dişeti hastalığı için uyarı işaretleridir:

  • Geçmeyen ağız kokusu veya kötü tat
  • Kırmızı veya şişmiş diş etleri
  • Hassas veya kanayan diş etleri
  • Çiğnerken dişlerde ağrı
  • Dişlerde hassasiyet
  • Dişetlerinde çekilme
  • Isırdığınızda dişlerinizin kapanışında hissettiğiniz herhangi bir değişiklik
  • Protezlerin uyumundaki herhangi bir değişiklik

image

Risk Faktörleri

  • Sigara içmek
  • Diyabet
  • Kötü ağız hijyeni
  • Stres
  • Genetik hastalıklar
  • Çarpık dişler
  • İmmün yetmezlikler- örneğin, AIDS
  • Eski diş tedavilerinizden problemli hale gelmiş dolgular
  • Ağız kuruluğuna neden olan ilaçları almak
  • Artık düzgün oturmayan köprüler
  • Hamilelik veya oral kontraseptif kullanımı gibi kadın hormonal değişiklikleri

Diş Eti Hastalıkları için Önlemler ve Tedavi Yöntemleri

Diş eti iltihabı, iyi bir ağız hijyeni ve düzenli profesyonel temizlik ile kontrol altına alınabilir ve tedavi edilebilir. Daha şiddetli periodontal hastalık formları da başarılı bir şekilde tedavi edilebilir ancak daha kapsamlı tedavi gerektirebilir. Bu tür bir tedavi, diş eti altındaki diş kökü yüzeylerinin derinlemesine temizlenmesini(küretaj), ağızdan alınması için reçete edilen veya doğrudan diş eti altına yerleştirilen ilaçları ve bazen düzeltici cerrahiyi içerebilir.

Periodontal hastalıkları önlemeye veya kontrol etmeye yardımcı olmak için aşağıdakiler önemlidir:

Diş eti hastalığına neden olan bakterileri yok etmek için her gün fırçalayın ve diş ipi kullanın.
Kontroller için yılda en az bir kez veya yukarıda belirtilen uyarı işaretlerinden herhangi birine sahipseniz daha sık bir diş hekimine görünün.

Diş eti hastalığı tedavileri nelerdir?

Diş eti hastalığı tedavisi çok çeşitli diş prosedürlerini kapsar. Sağlık uzmanları bu prosedürleri ağzınızdaki enfeksiyonu azaltmak ve periodontal (diş eti) hastalığından zarar görmüş dokuları yeniden inşa etmek için kullanır. Periodontistler (diş eti uzmanları) genellikle bu işlemleri gerçekleştirir. Ancak genel diş hekimleri bazen daha hafif diş eti hastalıklarını tedavi eder.

Diş eti hastalığı, diş yüzeylerinde plak ve tartar biriktiğinde ortaya çıkar. Diş etleriniz bu tahriş edici maddelerdeki bakterilere tepki verir ve kızarıp, şişebilir ve hassas hale gelir. Diş etleriniz fırçaladığınızda veya diş ipi kullandığınızda da kanayabilir.

Diş eti hastalığını ne kadar erken tedavi ederseniz, uzun süreli ağız sağlığı için şansınız o kadar artar. En erken aşamasında (diş eti iltihabı), diş eti hastalığı geri dönüşümlüdür. Ancak sonraki aşamalar (periodontitis) diş etlerinize ve altta yatan kemiğe zarar verir. Bu, dişlerinizin etrafında boşluklara veya periodontal ceplere neden olarak daha fazla enfeksiyona, sallanan dişlere ve hatta diş kaybına yol açar.

Cerrahi diş eti hastalığı tedavileri

Orta ila ileri periodontal hastalığı olan kişiler genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Diş eti hastalığı için cerrahi tedaviler şunları içerir:

Cep küçültme operasyonu (Flep operasyonu)
Bu prosedür sırasında, periodontistiniz diş eti hattınız boyunca kesiler oluşturacak ve ardından diş etlerinizi geçici olarak dişlerinizden uzaklaştıracaktır. Bu onların altındaki kökleri görmelerini sağlar. Ardından, tartar birikimini giderecek ve kök yüzeylerinizi temizleyecekler. Bazı durumlarda, hasarlı kemiğin bölgelerini düzeltip yeniden şekillendirerek bakterilerin saklanmasını ve büyümesini zorlaştırabilirler. Son olarak, diş etlerinizi yeniden konumlandıracak ve yerine dikeceklerdir.

Kemik Grefti
Bir diş kemiği grefti, diş eti hastalığından zarar görmüş bölgeleri yeniden inşa etmek için kendi kemiğinizi, bağışlanmış kemiğinizi veya sentetik kemiği kullanır. Greft, vücudunuz yeni kemik oluşturana kadar yer tutan bir yapı iskelesi görevi görür. Periodontistler sıklıkla cep redüksiyon cerrahisi ile birlikte kemik grefti uygularlar.

Serbest Dişeti Grefti (SDG)
Bir diş eti aşısı, diş eti çekilmesini (diş etleriniz dişlerinizden çekildiğinde) tedavi etmek için kendi dokunuzu veya sentetik doku kullanır. Diş eti çekilmesi, periodontal hastalığın yaygın bir semptomudur.

Diş eti grefti ameliyatı sırasında, periodontistiniz dokuyu diş etlerinizin çekildiği bölgelere yerleştirir ve yerine diker. Kendi dokunuzu kullanırlarsa, grefti damağınızdan alırlar.

Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu
Periodontal hastalık, diş kökünüz ile kemiğiniz arasında oluşan boşluklara neden olabilir. Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu sırasında periodontistiniz, diş eti dokunuzun kemiğin olması gereken yerde büyümesini önlemek için hasarlı bölgeye bir zar yerleştirir. Bu, vücudunuza dişinizin etrafındaki kemiği yeniden oluşturmak için zaman verir. Çoğu durumda, periodontistler bu sürece yardımcı olmak için aynı prosedür sırasında bir kemik grefti yerleştirirler.

Cerrahi işlem gerekmeyen diş eti hastalığı tedavileri

Diş eti iltihabı veya hafif periodontitis gibi erken evre diş eti hastalığı olan kişiler cerrahi olmayan tedavilerden yararlanabilir. Diş eti hastalığı için cerrahi olmayan tedaviler şunları içerir:

Diş Taşı Temizliği
Birçok insanın yılda iki kez yaptığı gibi rutin bir diş temizliğidir. Bu prosedür sırasında, hekim diş yüzeylerinden plak ve tartarı temizler.

Diş eti iltihabı (diş eti hastalığının ilk aşaması) olan kişiler, genellikle evde profesyonel diş temizliği ve iyileştirilmiş ağız hijyeni ile bunu tersine çevirebilir. Özel durumunuza bağlı olarak, zararlı bakterileri uzak tutmak için diş hekiminizle daha sık temizlik yapmanız gerekebilir.

Ölçeklendirme ve kök düzeltme
Derinlemesine bir diş temizliği olan diş taşı temizliği ve kök düzeltme, kök yüzeylerinizdeki plak ve tartarı çıkarmak için diş eti hattınızın derinliklerine kadar ulaşır. Periodontistiniz veya diş hijyenistiniz, dişlerinizi iyice temizlemenin yanı sıra diş köklerinizdeki pürüzlü noktaları düzeltecektir. Bu, bakteri ve plağın yeniden yapışmasını önlemeye yardımcı olur. Periodontistiniz, diş etlerinizi uyuşturmak ve bu işlem sırasında sizi rahat ettirmek için size lokal anestezi verecektir.

Antibiyotik tedavisi
Periodontistiniz, tek başına bir tedavi olarak veya diğer prosedürlerle kombinasyon halinde antibiyotik kullanabilir. Diş eti hastalığının tedavisinde kullanılan yaygın antibiyotikler, minosiklin HCl  veya klorheksidin gibi ürünleri içerir. Periodontistiniz bu ilaçları diş etleriniz ve dişleriniz arasındaki boşluğa (periodontal cep) yerleştirebilir.

Lazer periodontal tedavi
Bu prosedür sırasında, periodontistiniz hastalıklı dokuyu çıkarmak ve diş etlerinizin altındaki bakterileri öldürmek için küçük bir lazer kullanır. Bazı durumlarda, sağlayıcılar geleneksel diş eti cerrahisine alternatif olarak lazer tedavisini önermektedir. Geleneksel diş eti cerrahisinden farklı olarak, lazer tedavisi kesi veya dikiş gerektirmez.

Bütün Diş Tedavileriniz Artık Vera Diş Esenler'de
Hızlı Geri Dönüş Formu

Sizi Arayalım

Formu doldurun hangi diş tedavisiyle ilgili bilgi almak isterseniz, sizleri arayak bilgilendirme yapalım.



    Ortodonti (Diş Teli)

    Ortodonti (Diş Teli) Nedir? Ortodonti, “yanlış veya kötü kapanışları” (maloklüzyon) teşhis ve tedavi etmeye odaklanan diş hekimliği dalıdır. Yaygın ortodontik tedaviler, diş telleri, şeffaf plaklar

    Daha Fazla oku »

    Diş Eti Hastalıkları

    Diş Eti Hastalıkları Periodontal hastalıklar esas olarak dişleri çevreleyen ve destekleyen diş eti ve kemiğin enfeksiyon ve iltihaplanmasının bir sonucudur. Diş eti iltihabı adı verilen

    Daha Fazla oku »

    Diş Kanal Tedavisi

    Kanal Tedavisi Diş çekiminin yerine, bir dişi kurtarmak için kanal tedavisi yapılır. Kanal tedavisi sırasında diş hekimi, hasar görmüş veya enfekte olmuş sinir dokusunu (pulpa

    Daha Fazla oku »

    Diş Beyazlatma Nedir

    Diş Beyazlatma İlk önce bir resimde “sarı” dişlerinizi fark ettiniz ve şimdi her aynaya baktığınızda fark ettiğiniz ilk şey bu oluyor. Toplum içinde gülümsemekten nefret

    Daha Fazla oku »

    İmplant Tedavisi

    İmplant Tedavisi Nedir? İmplant tedavisi, kemiğe vida veya kök gibi çalışan titanyum bir yapının yerleştirilmesidir.Eksik diş veya dişlerin yerine diş implantı kullanılır.Bir diş implantı, eksik

    Daha Fazla oku »