fbpx
diş teli

Ortodonti (Diş Teli) Nedir?

Ortodonti, “yanlış veya kötü kapanışları” (maloklüzyon) teşhis ve tedavi etmeye odaklanan diş hekimliği dalıdır. Yaygın ortodontik tedaviler, diş telleri, şeffaf plaklar ve retainer’ları içerir.

Dişlerinizin birbirine uyumu (kapanışı), ağız sağlığınız üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Üst ve alt dişlerinizin kapanış şeklini iyileştirerek, çürükler, diş eti hastalığı ve aşırı aşınma (erozyon) dahil olmak üzere ağız ve diş sağlığı sorunları için riskleri azaltır ayrıca rahatça gülümsemenizi sağlar.

Diş Teli Tedavisini Kim Yapar?

Çoğunlukla, ortodontistler bu tedavileri gerçekleştirir. Diş hekimliği okulundan mezun olduktan sonra dört ila beş yıllık ek eğitim alan bir doktordur. Kapanışınızı (dişlerinizi kapattığınız zamandaki halinizi) iyileştirmeye odaklanırlar. Dolgu, kron veya köprü gibi genel diş hekimliği tedavilerini yapmazlar.

Çocuğumu Ne Zaman Ortodontiste Götürmeliyim?

Birçok otoriteye göre, çocukların ilk ortodontik ziyaretlerini en geç 7 yaşında yapmaları gerekir. Pek çok çocuk bu yaşta tedaviye ihtiyaç duymasa da dikkat edilmesi gereken herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenmek için iyi bir zamandır. Erken yaşlarda kontrol için muayeneye gelen çocuklar ilerleyen yaşlarında ortodonti tedavisine ihtiyaç duymazlar.

Yaygın Ortodontik Problemler Nelerdir?

  • Overjet, üst dişlerin alt dişlerin üzerinde çıkıntı yapması.
  • Underbite, alt dişlerinizin üst dişlerinizden daha fazla dışarı çıkmasıdır.
  • Üst üste binen dişler.
  • Sık ve çarpışık dizilimli dişler.
  • Çarpık dişler.
  • Dönen dişler.
  • Gömülü dişler (kısmen veya tamamen çene kemiği içerisinde kalan).

Kimler Diş Teli Tedavisi Yaptırmamalıdır?

Diş teli tedavisi için, geniş çürük veya diş eti hastalığı gibi ciddi diş problemleriniz olmamalıdır. Problemli dişlerin üzerine diş teli takmak ağız sağlığınızı ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir.
Çürükleriniz veya diş eti hastalığınız varsa, tedavi için bir diş hekimine görünün. Bu sorunlarınızı hallettikten sonra diş hekiminize ortodontik tedavinin sizin için uygun olup olmadığını sorun.

Diş Teli Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Uzmanlık alanına giren çeşitli tedaviler vardır. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:

  1. Diş Telleri:Braketler, bantlar ve tellerin bir kombinasyonunu kullanarak dişlerinizi zaman içinde kademeli olarak istenen konumlarına kaydırır. İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, geleneksel metal diş telleri ve şeffaf (seramik) diş telleri dahil olmak üzere farklı diş teli türleri vardır.
  2. Şeffaf Plaklar:Şeffaf ortodontik plaklar diş tellerine popüler bir alternatiftir. Tanınmış markalar arasında Invisalign® ve Orthero® bulunur. Dişlerinizi düzeltmek için braketler ve teller kullanmak yerine, bu sistemler bir dizi özel yapım şeffaf plak kullanır. Serideki bir sonraki set için değiştirmeden önce her tepsi setini bir ila iki hafta boyunca takarsınız. Şeffaf plaklar zamanla dişlerinizi uygun konumlarına kaydırır.
  3. Retainer ( Yer Tutucu): Diş teli veya şeffaf plak takıyorsanız, ortodontik tedaviniz bittiğinde bir sabitleyiciye ihtiyacınız olacaktır. Bir yer tutucu, dişlerinizin uygun konumlarından kaymasını önleyen özel bir aparattır. Ortodontistiniz, tedavinin sonuçlarını korumak için yer tutucunuzu ne sıklıkta takmanız gerektiğini size söyleyecektir.
  4. Damak Genişleticiler: Ortodontistler çocukluk döneminde bazı tedaviler önerir bunlardan biri de damak genişleticilerdir. Bunun nedeni, bir çocuğun yüz kemiklerinin hala gelişmekte olması ve onları hareket ettirmenin ve manipüle etmenin çok daha kolay olmasıdır. Bir damak genişletici, bir çocuğun üst çenesini genişletmeye yardımcı olur. Çoğu çocuğun damak genişleticiye ihtiyacı yoktur. Ancak doğru koşullar altında, bu aparatlar diş çekimi veya diğer işlemlere gerek kalmadan ekstra alan yaratabilirler.

Ortodontinin avantajları nelerdir?

Tedavinin kozmetik faydaları açıktır. Ancak bu tedaviler fonksiyonel ve sağlıkla ilgili avantajlar da sunar:

  • Dişleriniz uygun hizada olduğunda, temizlenmesi çok daha kolaydır.
  • Dişlerinizi düzeltmek çiğneme ve konuşma işlevini iyileştirebilir.
  • Diş teli tedavisi, TME bozukluğuna bağlı ağrıyı hafifletir.
  • Doğru bir kapanış, boşluklar, diş eti hastalığı ve diğer ağız sağlığı sorunları riskinizi azaltır.
  • Güzel ve sağlıklı bir gülümseme elde etmenize ve korumanıza yardımcı olur.

Ortodontinin dezavantajları nelerdir?

Ana dezavantaj kısa vadeli: Hedefinize ulaşana kadar tedavi yönergelerini yakından takip etmeniz ve sabırlı olmanız gerekecek. Bazı insanlar için diş teli tedavisi bir yıldan az sürer. Bazıları içinde iki yıl veya daha uzun sürebilir. Her insanın kendine özgü ihtiyaçları olduğu için tedavi süreleri farklılık gösterebilir. Doktorunuz tedavinin ne kadar süreceğini ilk muayeneden sonra size söyleyecektir.
Diş tellerinizi iyice temizlemezseniz, diş çürüğü riski de artar. Diş teli doktorunuzun ağız hijyeni tavsiyelerine uyduğunuzdan emin olun.

Diş teli tedavimden sonra dişlerim eski haline dönebilir mi?

Yer tutucuyu (sabitleyici) doktorunuzun size söylediği şekilde takarsanız, tedaviniz hayatınızın geri kalanı boyunca başarılı olacaktır. Ancak tutucunuzu takmayı bırakırsanız, dişleriniz zamanla eski konumlarına geri dönebilir.

Hızlı Geri Dönüş Formu

Sizi Arayalım

Formu doldurun hangi diş tedavisiyle ilgili bilgi almak isterseniz, sizleri arayak bilgilendirme yapalım.